Máris sokan igénybe veszik Kisszigeten a frissen indított falugondoki szolgálatot

Tartalomhoz ugrás

Máris sokan igénybe veszik Kisszigeten a frissen indított falugondoki szolgálatot

...:::Kissziget község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol · Szombat 17 Ápr 2021
Februárban elindult a falugondnoki szolgálat a településen, melynek működtetéséhez kilencszemélyes kisbuszt nyert el az önkormányzat.

A Magyar falu program kiírásra pályáztak és közel 15 millió forint támogatáshoz jutottak a szolgálat indításához.
Böröczné Hóbor Anikó polgármestertől megtudtuk: eddig náluk nem működött hasonló szolgálat, a szociális ebéd kiszállítását is a szomszédos Zebecke falugondnokával oldották meg.
– A mostani sikeres pályázattal függetleníteni tudjuk magunkat másoktól – mondta a polgármester. – Egy Ford típusú gépjárművet vásároltunk a program keretében, s ez az autó alkalmas a mozgáskorlátozottak szállítására is. Illetve beszereztünk téligumiszettet, valamint gyereküléseket is az óvodások szállításához, akik Pákára vagy Csömödérbe járnak óvodában. Ez utóbbi az egyik feladat, amit végez a falugondnok, illetve a jelenlegi járványhelyzetben egyre nagyobb az igény a segítségre. Sok az idős, egyedülálló a faluban, akiknek hozzátartozói távol élnek, vagy nincsenek, őket a falugondnok viszi oltásra, de segít a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban is.


Böröczné Hóbor Anikó a kilencszemélyes falubusszal Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A polgármester hozzátette, hogy a szolgálat elindításakor minden falubelit értesítettek erről a lehetőségről, az igénybevételhez kérelmet kell benyújtani az önkormányzathoz. Az eddigi tapasztalatok szerint valóban nagy szükség volt erre, hiszen sokan igénybe veszik a segítséget.
Böröczné Hóbor Anikó arról is beszélt, hogy milyen munkálatokat végeztek el az elmúlt időszakban a faluban.
– A temetőben felújítottuk a ravatalozót, szociális helyiséget alakítottunk ki, parkosítottunk – részletezte. – Ide szeretnénk még padokat is beszerezni. Végeztünk parkosítást a település kis parkjában is, illetve a Start-program keretében (melyben hét főt foglalkoztatunk) megépült a szabadtéri színpad és a kemence. A fásítási programban nyertünk fákat, amiket közösségi rendezvény során szeretnénk elültetni. Ez a járványhelyzet miatt egyelőre várat magára, de reméljük, már nem sokáig.
Ami a terveket illeti: a Start-programban a tűzoltószertár épületét újítják fel idén, szigeteléssel, nyílászárócserével, illetve szociális helyiséget alakítanak ki benne. Továbbá fontos lenne még a művelődési házban a fűtésrendszert korszerűsíteni, valamint csinosítani az épületet. Ezekre a munkálatokra pályázatot nyújtanak be.
– Pályázunk még a Magyar falu programban eszközbeszerzésre, szeretnénk ugyanis traktort és hozzá csatlakoztatható tartozékokat is beszerezni – folytatta a polgármester. – Szintén pályázati forrásból oldanánk meg a faluban a belvízelvezetési problémákat, mert a temető felé vezető szakasz esős időben víz alá kerül, az alacsonyan fekvő területen árkoltatni kellene.


© 2023. Kissziget Községi Önkormányzat - Minden jog fenntartva!
Közösségi média
Településünk megtalálható
a közösségi média oldalain is!
Lájkoljon minket Facebookon!


Vissza a tartalomhoz